The Builders Return

20181219_152358.jpgTo help speed up the progress of the build, we arranged for another Chris to help out for a few days. Unfortunately, they couldn’t agree on several details, and one of the them departed soon after.

IMG_7085.JPG

Overhead fans have been installed in the living area and in the main bedroom. Roof windows have been installed to allow more light into the kitchen and Margaret’s studio, and to provide for additional ventilation when required in the warmer months.

IMG_6865.JPG

The pantry ceiling goes up. Insulation has been used internally to help maintain an even temperature for food storage. The loft can be seen above the pantry, and the entrance to the bathroom at left.

20181127_155322.jpg

While Chris prepared to tile the pantry floor, Holly attended to the lining. Chris usually wears ear protectors when working to avoid hearing himself think. Holly wears them for exactly the same reason.

20181126_163910.jpg

Chris waterproofed the non-mudbrick walls of the bathroom with villaboard in preparation to being covered with corrugated iron.

Next came the bathroom ceiling, which provided a few challenges.img_6872

Holly’s ballet lessons finally paid off,

img_6874

as did Greg’s weight-lifting sessions in the gym.

With the bathroom ceiling and wall linings under control, Chris turned his attention to tiling the floor with slate. Or slating the floor with tiles. Or both.

20181221_16223520181221_152651

Several internal walls were awaiting completion, so Holly was back at her favourite brick saw to whip up some noise and dust. Note the use of appropriate safety gear from the neck upwards.

20181211_152346.jpg

Holly instructed Phoebe in the art of mudbrick laying. Having an eight-foot tall girl from Lancashire to help out for a few weeks was very useful as we did not need to hire additional scaffolding.

IMG_6919.JPG

The completed wall between Margaret’s studio and Greg’s reading room / library / study.

20181208_092446.jpg

Chris installs the top plate on the internal wall and the door frame for the reading room / library / study

20181222_155115.jpg

 

Chris lays the floor of the loft over the bathroom and pantry.

20190113_101035.jpg

The loft will be accessible from the main bedroom (at left). Another louvered window will be installed in the end wall for light and ventilation. The black pipe is for the solar water heater.

20190113_114356.jpg

Outside, the guttering has been installed – soon to be attached to the main tank

IMG_6890.JPG

Meanwhile, deep-ripping has been undertaken outside in preparation for planting the Autumn garden. Thanks to neighbour Jimmy for the tractor and ripper.

20181224_110504.jpg

20181127_150215.jpg

Handy hint for owner builders: These hardwood height-extenders are extremely useful. Holly prefers a Size 10A Ironbark, but see your local sawmiller to get what’s right for you.

 

One thought on “The Builders Return

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s